15 November, 2015

Discriminatie

Beste lezer.

Als blanke, jonge, Nederlandse vrouw ben ik opgegroeid, maar vooral ook opgevoed dat mensen gelijk zijn. Ongeacht kleur, geslacht, afkomst of religie (al valt bij sommige mensen hier het laatste helaas af en toe te betwijfelen.). Ik ben dan ook een grote voorstander van het afschaffen van slavernij. Want ondanks dat in Nederland slavernij niet meer bekend is als een hedendaagse bezigheid, is het helaas in andere delen van de wereld nog steeds een groot iets. Daar moet dan ook iets aan gedaan worden.

Momenteel zitten we weer in de tijd voor sinterklaas. Een Nederlands traditioneel kinderfeest, waar in de 19e (!!!!!!) eeuw inderdaad slaven betrokken zijn geraakt. Volgens de een zijn de slaven 'overgekocht', volgens de ander bevrijd om vervolgens betaald werk te doen (naar mijn weten is betaald werk niet perse slavernij). In de huidige traditie, die in de afgelopen 200 jaar behoorlijk wat veranderingen hebben doorgemaakt, zijn de pieten geen slaven meer. Kinderen worden hier opgevoed dat de zwarte piet een aardige, donkere man is, die donker is geworden door roet. Hij wordt zo 'zwart als roet', doordat hij door de schoorsteenmantel heen is gegleden om cadeautjes te brengen. En naar mijn idee zijn cadeautjes een positief iets, al helemaal als deze gratis en voor niets worden uitgedeeld.

Ik begrijp dat het belangrijk is om kinderen, maar ook volwassenen, te vertellen, te leren over het verleden in de slavernij, maar vooral ook om te vertellen dat er nog steeds in deze wereld slavernij te vinden is. Ik begrijp alleen niet waarom een traditie, die de afgelopen 200 jaar veranderd is, er bij betrokken moet worden. Vraag een kind van 6 wie zwarte piet is en waar hij/zij aan denkt bij zwarte piet en geen zal gelijk denken aan slavernij. Misschien is dat wel jullie intentie, om slavernij te koppelen aan, tegenwoordig, iets onschuldigs, maar naar mijn idee ben je dan fout bezig.

Tot zover de zwarte pieten discussie. Want er zijn mensen die willen nou eenmaal een kinderfeest 'verpesten' (om het maar kort door de bocht te zeggen), voor een slavernij verleden. Dat deze mensen daarbij de hedendaagse problemen bij pakken is vrij logisch. Als ik op het nieuws hoor/zie dat er een blanke Amerikaanse politie agent 'weer' een zwart/bruine Amerikaanse man of vrouw heeft neergeschoten/doodgeschoten denk ik bij mezelf: serieus? Wat heeft hij/zij gedaan of verdient dat diegene het met de dood moet bekopen? Wat heb je gedaan dat zo erg was dat er geen andere oplossing was dan de dood? Ook hoor je in het nieuws en dergelijke programma's over instortende naaiateliers in Bangladesh, over de slechte werkomstandigheden, om het uitbaten van mensen, ongeacht welke kleur huid ze hebben. Maar vooral over mensen die uit hun eigen land vluchten, in schamele bootjes de zee oversteken naar het 'veilige' Europa.

Vervolgens komt er een bericht van een instituut voorbij dat het slavernij verleden, het hedendaagse racisme, de discriminatie en de slavernij op de kaart wil zetten en er echt wat aan wil doen. Maar wat wordt er werkelijk aan gedaan? Worden er werkelijk grenzen verlegt en bruggen gebouwd? Wordt de wereld werkelijk veranderd?

Begin daarmee. Begin bij jezelf, krab jezelf achter je oor en vraag je af of bijvoorbeeld een kinderfeest werkelijk discriminatie is. Of jodenkoeken discriminatie is. Of negerzoenen discriminatie is. Want als we zo beginnen: ik vind blanke vla discriminatie. Net als wit brood. En witte chocolade.

Met vriendelijke groet,
Y.

No comments:

Post a Comment